Sambal Badjak

Sambal Badjak

Op zondag sta ik graag in de keuken en deze keer voor een voorraadje sambal. Sambal Badjak en Javaanse Sambal.

Sambal Badjak is een kruidige gebakken sambal die licht pittig van smaak is door de toevoeging van ui en knoflook. De citroengras en citroenblad geven het een heerlijke oosterse smaak.

Deze sambal is goed te gebruiken in verschillende soorten gerechten en uitstekend geschikt als smaakmaker. Je kunt het ook gebruiken in soep, saus of vleesgerechten. Maar hij is ook erg lekker bij een stukje kaas of worst.

Deze sambal kun je net zo pittig maken als je wilt. Door de zaadjes en zaadlijsten te verwijderen, wordt de sambal milder. Ik hou wel van een beetje pit, dus ik laat ze er allemaal in.

potjes sambal badjak

Sambal Badjak

Theetje
Een heerlijke kruidige gebakken sambal uit Indonesië
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Smaakmaker
Keuken Indonesisch
Porties 3 potjes 250 ml

Equipment

  • keukenmachine
  • handschoentjes
  • 3 schone potjes

Ingrediënten
  

  • 300 gr rode pepers
  • 3 st rode ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 st citroen
  • 2 stengels citroengras
  • 4 blaadjes kaffir (citroenblad)
  • 3 el bruine suiker
  • 5 el ketjap manis
  • 2 tl trassi (van blokje)
  • 5 el zonnebloemolie
  • 250 ml water

Instructies
 

  • Snipper de uien en pel de knoflook.
  • Boen de citroen schoon en rasp voorzichtig de schil zodat je citroenzest krijgt.
  • Doe de handschoentjes aan en snij de pepers in grove stukken. Je kan de zaadjes en zaadlijsten er uit halen als je hem wat minder pittig wil maken. Hak de pepers fijn in de keukenmachine.
  • Doe de olie en de ui in een pan zet zet het vuur half hoog. Laat de ui ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen zodat ze lekker karamelliseren.
  • Voeg de uitgeperste knoflook en trassi toe en bak dit even kort mee. Voeg de pepers toe en bak deze ook even kort mee.
  • Kneus de citroengras en blaadjes en voeg deze toe. Voeg nu ook het sap en zest van de citroen, bruine suiker, ketjap en water toe.
  • Bak de sambal op middelhoog vuur tot het vocht merendeels verdampt is en de sambal de juiste consistentie heeft. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Maak het eventueel op smaak met suiker, trassi of ketjap.
    sambal badjak in pan
  • Verwijder nu de citroengras. De citroenblaadjes laat ik altijd zitten en schep die mee de potjes in. Vul de potjes met de hete sambal, sluit ze af en laat ze, met de deksel naar beneden, afkoelen.
  • Afgesloten en in de koelkast bewaard is deze sambal maanden houdbaar. Let er wel op dat open potjes heel erg gevoelig zijn voor bacteriën. Gebruik dus altijd een schone lepel.

Notities

Heb je genoten van dit recept of heb je vragen? Laat dan een bericht achter in onderstaande reacties.
Trefwoord badjak, kruidig, pittig, recept, rijsttafel, sambal


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept