Bapao met saus

Bapao met saus

De bapao is van oorsprong een Chinees gerecht. De naam is een samenvoeging van Ba (de vulling) en pao (het broodje). Het is via Indonesië ook in Nederland bekend geraakt. Het heeft een variatie aan verschillende vullingen. Over het algemeen zijn de bapao uit de supermarkt gevuld met sterk gekruid vlees.

Afijn, als je deze broodjes ooit gegeten hebt dan koop je ze nooit meer in de supermarkt.

Feitelijk kan je alles in het broodje stoppen als het maar niet te nat is. Shoarmavlees (met ui en groente) is ook een favoriet van mij. Lekker met een beetje zelfgemaakte knoflooksaus!

Wanneer ik bapao maak komen er ineens veel vrienden langs. Iedereen is er gek op! Het is wel redelijk veel werk, maar zodra je je vriezer ermee gevuld hebt, heb je een heerlijke en gezonde snackvoorraad. Of een heerlijke lunch.

Als je het jezelf wat makkelijker wilt maken kan je voor het deeg ook een paar pakken wittebroodmix gebruiken. Voeg dan wel wat suiker of hittebestendige zoetstof toe.

bapao met saus

Bapao met saus

Theetje
Chinees/Indonesisch gestoomde broodjes met vlees- en groentevulling en een heerlijke pikante saus.
Voorbereidingstijd 2 uur 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Gang hoofdgerecht, Snack
Keuken Chinees, Indonesisch
Porties 24 stuks

Equipment

  • stoomrekje(s)
  • bakpapier

Ingrediënten
  

Vulling

  • 2 st ui klein
  • 2 prei
  • 1/4 witte kool
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 gram gehakt half-om-half
  • 300 gram varkenslappen
  • 1 pot rode kidney bonen klein
  • 3 el ketjap manis
  • 2 tl suiker
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl trassi
  • 2 tl sambal oelek
  • 2 tl vetsin
  • 1 naar smaak zout & peper

Deeg

  • 900 gr bapaomeel of tarwemeel
  • 30 gr suiker of zoetstof
  • 15 gr instant gist
  • 510 ml lauw water
  • 3 el olie
  • 6 gr zout

Saus

  • 300 ml tomatenketchup
  • 4 tl mosterd
  • 2 el ketjap manis
  • 3 tl sambal oelek
  • naar smaak zout & peper

Instructies
 

Vulling

  • Maal de kidneybonen in de keukenmachine. Snijd het vlees in kleine stukjes. Hak de ui, prei, kool en knoflook fijn.
  • Rul het gehakt en voeg het vlees toe. Zodra het gaar is voeg je de ui, prei, kool en knoflook toe. Bak even mee.
  • Voeg de bonenpuree toe. Maak het op smaak met ketjap, sambal, trassi, djahe, suiker, zout, peper en vetsin. Laat het op een klein vuur gaar worden.
  • Laat het afkoelen en indien nodig uitlekken in een vergiet.

Deeg

  • Knip het bakpapier in bapao formaat stukjes.
  • Kneed de ingrediënten van het deeg goed door elkaar. Laat het rijzen onder een vochtige doek of in een oven op 40 C. Kneed het nogmaals.
  • Bestuif het werkblad met bloem en leg hierop een rondje deeg. Druk het plat en schep met een juslepel een bal vleesmengsel in het midden.
    Vouw het lapje dicht en plak het dicht met wat water. Leg hier een stukje bakpapier op.
  • Leg het broodje met papier naar beneden in de stomer en stoom het ca. 15 min.

Saus

  • Meng de ingrediënten van de saus door elkaar en breng deze op smaak. Giet de saus in de lege ketchupfles.
    De saus is lang houdbaar, maar wordt wel pittiger met de tijd.

Bewaren

  • Haal het bakpapier van het broodje. Verpak de broodjes na het afkoelen per stuk in een boterham/diepvrieszakje (zonder stripje, dus dichtknopen). Ze zijn nu klaar om in te vriezen.
  • Direct vanuit de vriezer met zakje en al in de magnetron ca. 1 tot 2 min. op vol vermogen. Als het zakje goed bol gaat staan is het broodje HEET. Bij erg grote broodjes iets langer en wat minder vermogen.
    Laat het broodje iets afkoelen in het zakje zodat het vocht in het broodje blijft.

Notities

Heb je genoten van dit recept of heb je vragen? Laat dan een bericht achter in onderstaande reacties.
Trefwoord bapao, broodje, pittig


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept