Boen de citroen schoon en rasp voorzichtig de schil zodat je citroenzest krijgt.
Doe de handschoentjes aan en snij de pepers in grove stukken. Je kan de zaadjes en zaadlijsten er uit halen als je hem wat minder pittig wil maken. Hak de pepers fijn in de keukenmachine.
Doe de olie en de ui in een pan zet zet het vuur half hoog. Laat de ui ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen zodat ze lekker karamelliseren.
Voeg de uitgeperste knoflook en trassi toe en bak dit even kort mee. Voeg de pepers toe en bak deze ook even kort mee.
Kneus de citroengras en blaadjes en voeg deze toe. Voeg nu ook het sap en zest van de citroen, bruine suiker, ketjap en water toe.
Bak de sambal op middelhoog vuur tot het vocht merendeels verdampt is en de sambal de juiste consistentie heeft. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Maak het eventueel op smaak met suiker, trassi of ketjap.
Verwijder nu de citroengras. De citroenblaadjes laat ik altijd zitten en schep die mee de potjes in. Vul de potjes met de hete sambal, sluit ze af en laat ze, met de deksel naar beneden, afkoelen.
Afgesloten en in de koelkast bewaard is deze sambal maanden houdbaar. Let er wel op dat open potjes heel erg gevoelig zijn voor bacteriën. Gebruik dus altijd een schone lepel.
Notities
Heb je genoten van dit recept of heb je vragen? Laat dan een bericht achter in onderstaande reacties.