Haal de groene aanzet uit de tomaten en snijd deze in blokjes. Dit mag best grof zijn want de sambal hoort een beetje chunky te zijn.
Pel de uien en de knoflook en pureer deze samen in de keukenmachine.
Snijd de kroontjes van de pepers en hak deze fijn in de keukenmachine. Snijd de laos in plakjes van ca. 2 mm dik.
Zet de olie op midelhoog vuur en fruit hierin het ui/knoflook mengsel. Voeg de loas toe. Verkruimel de trassi erbij en bak dit even kort mee.
Voeg de pepers toe en bak ze even mee. Voeg hierna de tomatenblojes en de salamblaadjes toe. Laat dit een uurtje pruttelen met de deksel op de pan. Regelmatig roeren.
Voeg de bouillonblokjes, suiker en gula djawa toe. Meng alles goed door elkaar en laat het dan nog ca. 30 minuten pruttelen met de deksel half op de pan. Ook nu regelmatig roeren zodat het niet aanbakt.
Breng na 15 minuten de sambal op smaak met zout, bruine suiker of trassi.
Zodra het mengsel de juiste dikte heeft is het klaar. Verwijder nu de salamblaadjes en laos. Vul de potjes met de hete sambal, sluit ze af en laat ze, met de deksel naar beneden, afkoelen.
Afgesloten en in de koelkast bewaard is deze sambal maanden houdbaar. Let er wel op dat open potjes heel erg gevoelig zijn voor bacteriën. Gebruik dus altijd een schone lepel.
Notities
Heb je genoten van dit recept of heb je vragen? Laat dan een bericht achter in onderstaande reacties.